Türkiye'de gündemi meşgul eden en önemli olaylardan biri olan askerliğin kısalıp kısalmayacağı konusu binlerce askerlik yapacak gencin önemle takip ettiği haberlerden biri her ne kadar tüm yayın organlarında bununla ilgili haberler yapılsa da hükümetin verdiği bir henüz bir karar yok eğer ileriki tarihlerde askerliğin kısalıp kısalmayacağını merak ediyorsanız haberimizin detayında yeterli bilgiyi bulabilirsiniz.
Askerliğini yapmayıp askerliğin düşmesini bekleyenlerin gözü kulağı mecliste. TBMM'den yeni bir kanun çıkmasını ve bu kanunla da askerliğin kısalmasını bekleyen yüzbinlerce asker bulunmaktadır. Bedelli askerlik uygulamalarından sonra genel manada askerli süresinin düşüp düşmeyeceği büyük bir merak konusudur.Askerlikte süreler değişiyor Kısa Dönem askerlik dört Ay Uzun Dönem askerlik ise on Ay Oluyor Döviz ile askerlik yapmada 2 yıl öncesinde yapılan indirim ile gurbetçi vatandaşların yüzünü güldüren Hükümet, ikinci müjdeyi açıklamak için kolları sıvadı.
Yeni yılın ilk çeyreğinde en önemli gündem başlıklarından birisi askerliğin kısalıp kısalmayacağı konusu hükümetin maaşlı askerlik üzerinde çalışması ve özel birlikler ile terörle mücadele sorununa çözüm araması er olarak askere giden her 20 yaşını doldurmuş gencin beklediği konular arasında askerliğin kısalması yer alıyor. Hükumet kanadından herhangi bir resmi açıklama olmamasına rağmen önümüzdeki günlerde askerliğin kısalması TBMM'ye gelmesi bekleniyor.
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü, "bedelli askerlik" konusunda bir çalışma olmadığını söyledi. Özlü, Genelkurmay Başkanlığı'nın Kuvvet-2033 Projesi kapsamında daha profesyonel bir Ordu için çalışma yürüttüğünü vurguladı.
TSK profesyonelleşme oranının yüzde 42'ler seviyesine geldiğini belirten Özlü, teknolojideki dönüşümle birlikte, bu sistemleri kullanan askerlerin daha da profesyonelleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Yürütülen çalışmaları değerlendiren Özlü, ''Savunma sanayi sektörümüzün bugün 5 milyar doların üzerinde bir cirosu var. Bunun 2 milyar dolara yakını ihracattan oluşuyor. Yüzde 55'ler seviyesinde yerli katkı payı mevcut. En önemli özellik teknoloji üreten bir sektör olması.'' ifadelerini kullandı.
2015 Yeni alınan kararlar ile birlikte orduların geri çağrılması ve tüm izinlerin iptal edilmesi, hükümeti yeni kararlar almaya itiyor. Peki bu yıl kısa dönem ve uzun dönem askerlikler de bir değişim yaşanacak mı? Bedelli askerliğin sonrasında tüm gözler askerlikle alakalı verilecek yeni kararlara çevrildi. 1 Kasım 2015 Erken Genel Seçimi geride kaldı. Ortada bir çok vaat dolaşıyorken vaatlerden nasibini askerlik konusu da almıştı. Bunlar içinde en dikkat çekici olanı ise zorunlu askerlik maddesi oldu.Askerlik Süresi kısalıyor mu?
Vatani görevini yerine getirmeye durumu ve yaşı müsait olan her Türk genci askerliğin süresinin kısalıp kısaltılmayacağını merak ediyor. 1 Kasım 2015 tarihi Türkiye için dönüm noktası oldu. 1 Kasım'da Erken Milletvekili Genel Seçimleri için milyonlarca vatandaş sandık başına gitti. Seçim sonucunda AK Parti tek başına iktidar olmayı başardı. Henüz seçimin ardından az bir zaman geçmiş olsa da 20 yaşına yaklaşan her Türk gencinin ve ailelerinin gözü kulağı askerlik süresinin kısalıp kısalmayacağında...
Her anne babanın hayalidir oğlunun askerliğini görmek, oğlunu askere gönderip vatani görevini yerine getirmesini sağlamak. Her ne kadar ucunda özlemek olsa da anne babalar vatan için buna katlanırlar. Şuan 12 ay olan askerlik süresinin kısalması gündemden bir türlü düşmüyor. CHP askerliğin kısalıp kısalmayacağına dair önemli vaatlerde bulundu.
Gerçekleştirilecek sistem ile birlikte uzun dönem ve kısa dönem askerlikler arasındaki adaletsizlikler ve ay farkları giderilmiş olacak. Alınan yeni bilgilere göre uzun dönemde askerlik süresi 10 aya düşüyor. Kısa dönem askerlikleri ise 4 aya düşecek. Böylelikle uzun dönemde askerlik yapacaklar için adaletsizlik ortadan kaldırılmış olacak. 2003 yılında ilk olarak 18 ay olan askerlik süresi 15 aya indirilmişti.
2016 yılına sayılı günler kala, askere gitmeye aday gençlerin ve ailelerinin merakla beklediği konulardan biridir askerliğin kısalması. Askerlik vatani görev olmakla birlikte süresinde yapılacak herhangi bir kısaltma, askerlerin ailelerine ve sevdiklerine daha çabuk kavuşmasını sağlayacak.Kısa dönem ve uzun dönem askerlik süreleri bir süredir hükümetin ve askere gidecek gençlerin aklını kurcalıyor. Uzun dönem ve kısa dönem askerlik arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için hükümet yeni bir değişim ile bu durumu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
TEK TİP ASKERLİK ile herkes 2 ya da 3 ay temel eğitim alacak. Kalan askerlik süresinde ise isteyen aylık asgari ücreti ödeme karşılığında izinli sayılacak. Askerlik yapmak isteyenler ise asgari ücret alacak.
Yedek subaylık görevi ise 16 aydan 13 aya indirilmişti. Kısa dönemdeki askerlik durumunda da değişiklik yapılarak, 8 ay olan kısa dönem askerlik görevi 6 aya indirildi. 2003 yılından 2015 yılına kadar hiçbir şekilde kısa dönem ve uzun dönem askerlik sürelerinde bir oynama gerçekleştirilmedi. Profesyonel askerliğe geçiş sistemiyle birlikte gerçekleştirilen bu olgu en çok askerlik yapacak gençleri sevindirecek.
GÜNCEL HABERR...ASELSAN tarafından yürütülen "Hisar-A Projesi"nin bulunduğunu, 2020 yılında hizmete gireceğini aktaran Bakan Yılmaz, alınacak Çin füzesinin yapımının 5 yıl süreceğini ve 5 yılın sonunda teslim edileceğini söyledi.
Milli füze savunma sistemi geliştirme projesinin devam ettiğini dile getiren İsmet Yılmaz, teknoloji hazırlık seviyesi analizlerinin yapıldığını, yol haritasının belirlendiğini, bu süreçte yabancı iş birliğinin mümkün olduğunu anlattı.
Yılmaz, Şanlıurfa'nın ortasında kalan askeri tugay arazisinin bir başka yere taşınmasına ilişkin çalışmalarının olduğunu, bu konuda mutabakata varıldığını belirtti.
Bakan Yılmaz, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasanın çıkarıldığını anımsatarak, "Bu yasa çerçevesinde ihale yapıldı. İhaleyi, Suriye'de olaylar çıkınca iptal etmek zorunda kaldık. Bu güvenlik riskinin en yüksek olduğu noktada bizim mayınlı alanları temizlememiz söz konusu değil. Ama ne zaman bir bahar ve barış havası gelir, o zaman mayınların kaldırılması doğru olur" diye konuştu.
"ASKERLİK SÜRESİNİN KISALTILMASINI DÜŞÜNMÜYORUZ"
Bir milletvekilinin, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) UFO ile ilgili bir çalışma olup olmadığını" sorması üzerine İsmet Yılmaz, "Bu konuyla ilgili bir bilgi yok. Ancak, Uzay Ajansıyla ilgili bir çalışma Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Muhtemelen çok kısa bir zamanda gelir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı bir ajans kurulmuş olacaktır" yanıtını verdi.
Yılmaz, "100 askerin Suriye'ye girip girmediğine" ilişkin soruyu ise "Doğru değildir" şeklinde yanıtladı.
Askeri birliklerin büyük şehirlerde olmasının yük olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, birliklerin nüfusu yoğun olan illerden daha az olan illere taşınmasının uygun olacağını, bunun küçük illere katkı sağlayacağını söyledi.
Yılmaz, askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili soru üzerine de askerlik süresinin yeterince indirildiğini, şu aşamada daha fazla düşürülmesini düşünmediklerini belirtti.
Kısa Dönem Askerlik İçin Yapılması Gerekenler
Kısa dönem askerliği yapmak için öncelikle üniversite diploması gerekiyor. Fakat bu üniveriste diplomasının 4 yıllık bir fakülteden alınmış olması şart. İki senelik meslek yüksekokullarından alınan diplomalar kısa dönem askerliği için kabul edilmiyor. Bu durumda mutlaka lisans eğitimi almış olmak gerek. Lisansüstü ve doktora gibi programlarda mezun olanlarda kısa dönem askerliğinden yararlanabilirler.
Kısa Dönem Askerliği Uzatabilir Miyim?
Kısa dönemde askerlik yapacaksanız fakat bu durumu istemiyorsanız uzun dönem askerlikte yapabilirsiniz. Bu konuda askerlik şubesine bir beyanda bulunmanız yeterli olacaktır. Lisans ve lisansüstü gibi programlardan mezun olanlar ve uzun dönem askerlik yapmak isteyenler, askerliklerinin ilk 6 ayını er/erbaş olarak tamamlarlar. Sonraki 6 ayda ise farklı bir yere gönderilerek, yedek subaylık rütbesine yükseltilir ve o statüde askerlik görevlerini devam ettirirler. Tabiki uzun dönem askerliklerinde zaman kısalmaları olacağı için yeni sisteme göre, uzun dönem askerlik yapacak kişi 5 ay er/erbaş, 5 ay ise yedek subay olarak askerlik görevini yürütür.
Şehit Ailelerinde Askerlik Durumu
2009 yılında çıkartılan bir yasaya göre ailesinden bir kişinin şehit olmasının ardından, o ailede gönüllü olmayan bir kişi yoksa askere alınmaz. Aynı şekilde annesi ve babası ölmüş kişiler eğer istemezler ise askerliğe alınmazlar. Ayrıca terör dışında ölen veya malul olan kardeşlerden birinin istememesi durumunda o aileden istemeyen askerliğe alınmaz.
Uzun Dönem Askerlikte Maaş Alabilir Miyim?
Uzun dönem veya kısa dönem askerlik durumunda devlet, askere her ay belli bir ücrette yardım etmektedir. Bu ücret çok küçük bir rakamdır. Bunun yanı sıra lisans ve lisansüstü eğitim alıp, uzun dönem seçen kişiler ise yedek subaylık döneminde maaşa bağlanır. Kişinin kendisi tarafından alacağı Ziraat Bankası kartına her ay düzenli olarak maaşı yatar. Ancak bu şekilde bir ücret alınabilir.
Askerlikte en çok konuşulan konuların başında askerlik süresi gelir. Kısalıp kısalmayacağı ile ilgili pek çok duyumlar paylaşılır, ortaya atılan bir haber dalga dalga yayılır. Bu durum tabi ki siyasilerin de gündemine düşmektedir. Onlar da askerlikle ilgili proje ve vaatlerini seçim beyannamelerine eklerler. Ayrıca kısa dönem askerlik yapan lisans mezunları da bu konuya dahil olurlar. Zaten kısa olan kısa dönem askerliğin daha da kısalıp kısalmayacağı ile ilgili forumlarda birçok paylaşıma rastlayabilirsiniz. Peki askerlik kısalacak mı? Askerlik kaç aya inecek? Askerlik süresinin kısa dönemde 4 ay, uzun dönemde 10 aya indirilmesini öngören yeni uygulama; profesyonel askerliğe geçiş hedefiyle eş zamanlı olarak yürütülüyor. CHP'den zorunlu askerlik vaadi CHP'nin resmi internet sitesinde yayınlanan 'Türkiye'ye 41 söz veriyoruz' açıklamasında CHP'nin vaatleri sıralandı.
ZORUNLU ASKERLİK 6 AY
Maddeye göre, zorunlu askerlik 6 aya indirilecek, üniversite öğrencileri askerliklerini yaz tatilinde yapabilecek, askeri harcamalar azaltılacak. 'CHP iktidarında askerlik süresi ilk aşamada 15 aydan 9 aya indirilecek, gerekli hazırlıkları takiben 6 aya çekilecektir. Üniversite öğrencileri askerlik hizmetlerini yaz tatillerinde ikişer veya üçer aylık dönemlere bölerek yapabileceklerdir. TSK PROFESYONELLEŞECEK
Bu adımlarla TSK'nın barış kadrosu yüzde 25-30 arasında azaltılacaktır. TSK daha profesyonel ve çevik bir yapıya kavuşturulacaktır. Bu önlemlerin yanı sıra, tüm askeri teçhizat alımları gözden geçirilecek, askeri harcamalar zorunlu olanlarla sınırlandırılacaktır. Bu tasarruf tedbirleri ile kazanılan kaynaklar sosyal politikalara ve eğitime kaydırılacaktır. Silahlı kuvvetler üzerinde demokratik kontrol kurmanın çok önemli bir parçası da hiçbir karar alanının sivil yönetimin iradesinin dışında kalmamasıdır. Ordunun ne büyüklükte olması gerektiği, zorunlu askerliğin hangi şartlarda yapılacağı, askeri harcamaların büyüklüğü gibi konular siviller tarafından karara bağlanmalıdır. CHP iktidarında Türkiye daha sivil, daha barışçı, daha umut dolu olacaktır.' Hükümet, dövizle askerlik konusunda daha önce yaptığı bazı indirimlerle gurbetçileri sevindirmişti. Şimdi hükümet başka bir uygulamayı başlatmaya hazırlanıyor. Gelen sonuca göre; yeni ücret 1000 Avro olacak.Askerlik düşecek mi? İktidara geldiği 2002 yılından bu yana askerlikte önemli düzenlemeleri hayata geçiren AK Parti hükümetleri, profesyonel ordu için de düğmeye basmıştı. Hükümetin askerlikte yaptığı düzenlemeler şu şekilde olmuştu: 2003 yılında 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 13 aya, 8 ay olan kısa dönem olan askerlik süresi ise 6 aya indirilmişti. Bu süre daha sonra da 3 ay daha kısaltılmış ve 2014 yılında 12 aya düşürülmüştü. Bu süre içerisinde iki defa da bedelli askerlik çıkarıldı. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikten 69 bin kişi yararlanırken geçtiğimiz sene çıkarılan bedelli askerlik uygulamasından 203 bin kişi yararlanmıştı. Hükümet, gurbetçi vatandaşları da unutmadı. İki sene önce dövizle askerlik ücretini 10 bin Avro'dan 6 bin Avro'ya indiren Hükümet ikinci bir büyük indirim için harekete geçti. Dövizle askerliğin önümüzdeki dönemde 1000 Avro'ya indirilmesi planlanıyor.
Bedelli askerlik yasası
Yıllık geliri 12.000 Türk Lirasından az olanların veya hiç geliri olmayanların herhangi bir bedel ödememeleri, ancak ?ylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri,
Yıllık geliri 25.000 Türk Lirasından az ve 12.000 Türk Lirasından fazla olanların 10.000 Türk Lirası ödemeleri,
Yıllık geliri, 60.000 Türk Lirasından az ve 25.000 Türk Lirasından fazla olanların 15.000 Türk Lir?sı ödemeleri,
Yıllık geliri 60.000 Türk Lirasından fazla olanların 25.000 Türk Lirası ödemeleri.
BEDELLİ ASKERLİK 30 BİN TL'DEN 18 BİN TL'YE DÜŞMÜŞTÜ
2015 yılı öncesi son askerlik kanunu Aralık 2014'd? çıkarılmış v? 1 Ocak 1988 tarihinden önc? doğanların 18 bin Türk Lirası ödemeleri şartıyla askerlik eğitimine tabi tutulmadan bu hizm?ti yerine getirmiş sayılmaları öngörülmüştü. Bir önceki bedelli yasasından ise, 30 yaşından gün alanlar 30 bin lir? ödemek kaydıyla yararlanmış, ancak bedel yüksek olduğu için bu yasa amacına ulaşmamış ve kapsama giren 460 bin kişiden sadece 70 bini bedelli ask?rliğe müracaat etmişti.
Daha önceki yıl normalde 28 yaşından gün olmak şart koşulurken yani sadece 1987 doğumlular bedelli askerlik yap?bilecekken hükümet 1 Ocak 1988 doğumlulu?rı da b?delli askerlik kapsamına aldı. Böylece sadece 1 günle kaçıran 'en şansızlar' bedelli askerlik yapma hakkına kavuşmuş ?ldu.
Bedelli askerlik yasası Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınan 'Milli Mayın Faaliyet Merkezi' kurulmasını da öngören tasarı ya bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin önerge de dahil edildi. Önergeye gerekçe olarak da özellikle kırsal kesimde doğumların yılbaşında nüfusa yazılması gösterildi.
Ücreti 18 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik başvuruları 1 Ocak 2015′ten itibaren başlamış, bedelli askerlik ücreti p?şin alınmıştı.
ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ, "KOŞULLAR FARKLI"
Avukat Doğan bu kez, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurarak aradaki 12 bin TL farkın iade edilmesi için Milli Savunma Bakanlığı'na dava açtı. Doğan'ın talebini reddeden mahkemenin kararında, Avukat Baran Doğan'ın, 15 Aralık 2011'de yürürlüğe giren Bedelli Askerlik Yasası'nda yapılan düzenleme doğrultusunda bedelli askerlik yaptığı hatırlatıldı. Doğan'ın bedelli askerlik yaptığı tarihte yürürlükte olan Bedelli Askerlik Yasa'sı ile 13 Aralık 2014'de yürürlüğe giren Bedelli Askerlik Yasası'nın koşullarının farklı olarak düzenlendiği ifade edildi.
"EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DEĞİL"
13 Aralık 2014'de yürürlüğe giren yasa ile sadece bedel miktarının değiştirilmediği, yararlanacak kişilerin hukuki durumları ve başvuru sürelerinin de değiştirildiği belirtildi. Ülkenin ihtiyaçları ve kamu yararı dikkate alınarak, bedelli askerlik koşullarının yeniden belirlenerek düzenlenmesinin "Kanun önünde eşitlik" ilkesine aykırılık olarak değerlendirilemeyeceği anlatıldı. Bu kapsamda öngörülen bedelin 30 bin TL'den 18 bin TL'ye düşürülmesinin de aynı şekilde 'kanun önünde eşitlik' ilkesine aykırılık olarak nitelendirilemeyeceği vurgulandı.